Witam w machomanii

[...] 

           Jakieś sześć lat temu odkryłem, że jestem Macho.
Taki prawdziwy, najprawdziwszy; tylko, że mam „o” z laską. Lubię bawić się tą myślą, od czasu do czasu zarażam nią kogoś i czekam na dowcipny return.
Ale machos to dziś raczej przeżytek, więc zwykle dostaje mi się po nosie. Nie jestem macho, mimo, że czasem tak właśnie piszę! Powiedzcie sami - kto widział macho, co nosi okulary? Wyobrażacie sobie Henka Chinaskiego w brylach?

Na koniec tego myślenia podzieliłem swój czas na nowo. Na trzy części, w tym jedna jest tylko dla mnie. W ten sposób zostawiłem sobie dość miejsca na pisanie.
I dlatego dziś jest ta strona.
Oraz te wszystkie teksty, do których zapraszam.
  

witajcie w machomanii

Napisz...zapytaj

Imię i nazwisko:

*

Email:

*

Telefon:

Treść:

*

(Ogłoszenie i reklamacje)

Ogłoszenie Wielkanocne


6.4.12

      
Na wielkanocnym stole powinny znaleźć się następujące
staropolskie ciasta domowego wypieku:


- mazurki , które są typowymi polski przysmakami tych świąt,  muszą być bardzo słodkie i na kruchym cieście, a równocześnie cienkie i (najlepiej) prostokątne. Udany mazurek powinien być oblany  masą - zwykle orzechową lub migdałową
– z kolorowym lukrem. Nie można zapomnieć o udekorowaniu
go bakaliami i konfiturą


- drożdżowe babki - tzw. baby wielkanocne -  mają być wysokie i lukrowane


- makowce  - czyli ciasta drożdżowe z makiem i z bakaliami można piec dość dowolnie, należy jedynie pamiętać, że ich przygotowanie
zajmuje około dwóch godzin ad es


- pierniki – czyli ciasta pieczone z żytniej mąki na miodzie z korzeniami,
bardzo aromatyczne, które - niestety - piecze się, piecze i piecze…
Przepis na piernik „krótki” w pieczeniu  jest np. taki:

35 dag mąki
4 jajka,
2 łyżki miodu
15 dag cukru
15 dag masła
2 łyżeczki sody
15 dag owoców kandyzowanych
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklankę mleka 2 %
2 łyżeczki cynamonu
10 dag orzechów  posiekanych
cukier wanilinowy


Najpierw mieszamy składniki suche, a potem wrzucamy owoce,  orzechy i miód. Rozpuszczamy masło
i mieszamy wszystko, jajka ubijamy i dodajemy do nich mleko,
a następnie składniki płynne łączymy z suchymi
 i całość dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę,
wygładzamy i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach
(wcześniej trzeba oczywiście nagrzać piekarnik!!),
a na koniec studzimy i dekorujemy


serniki. Tradycyjny sernik wielkanocny  to sernik z aromatem, rodzynkami
i polewą czekoladową, który przyrządzamy bez fajerwerków i aplauzu,
acz z zainteresowaniem tzw. „tłumu”. Przepis można znaleźć wszędzie,
czyli w Internecie. Robi się go łatwo, piecze bez problemów, nie trzeba studzić
w piekarniku. Musi jednak okazać się zwarty, lekko sprężynujący i – co jest lekko passe -  po prostu smaczny. Polewa czekoladowa i rodzynki są koniecznością,
bez nich wypiek traci połowę wartości.


Wszystkim PT moim Czytelniczkom (w szczególności zaś Czytelnikom)
polecam wpisywanie w komentarzach deklaracji zgodności z wyżej opisanymi



06-04-2012 23:00:52

Komentarze (3)

pyza

piernik z mąki żytniej? pierwsze słyszę... z żytniejn tylko żur i chleb, czyż nie?

10-04-2012

ed

Ależ slinka cieknie na samo wspomnienie. Dobrze, że takie święta obchodzimy raz w roku - ja już się nie dopinam;-0 a tu maj i sukienkę ubrać trzeba.
Co do razowej mąki w pierniku...., dawniej piernik piekło sie jeszcze w Wielkim Poście, stąd ta tradycja razowej mąki, której dziś już się raczej nie używa. Podobnie jest z żutem z butelki lub proszku ogólnie dostepnym i nikt nie myśli o "kiszeniu żuru". Ale widzę, że zapomniano o baranku wypiekanym z ciasta, lub wyrabianym z masła tudzież z cukru, który znikał powoli obgryzany podobnie jak cukierki z choinki, pierniczki, czy orzeszki bożonarodzeniowe. No a jaja, chrzan w korzeniu tarty, z jajem mieszany i śmietanką...Czy ktoś jeszcze pamięta czego symbolem jest chrzan? Symbolizuje on gorzką mękę Chrystusa, ale nie wiem do tej pory dlaczego na Śląsku chłopi jadali go łyżkami;-)

11-04-2012

Michał

Witam.

Zapraszam na nasze forum literackie
http://forum.dorkacafe.pl

11-04-2012

Wystaw komentarz

Nick:

Email:

Trerść:

« powrót